Кralj Radoslav i kraljica Ana

Igrano dokumentarna dvodelna emisija

Srpski kralj Radoslav, treći je vladar iz dinastije Nemanjića. (1228-1234)

Prvorođeni je sin Stefana Prvovenčanog. Unuk Stefana Nemanje i unuk vizantijskog cara Aleksija Trećeg. I majka Evdokija i supruga Ana Кomnina bile su Grkinje. Imao je još tri brata po ocu: Vladislava, Uroša i Predislava.

Radoslav je prvi srpski kralj koji je kovao novac. Arheološka otkrića upućuju da je kovnica moneta bila među bedemima tvrđave Ras, nadomak današnjeg Novog Pazara.  Sav pronađeni novac čuva se u trezoru Narodnog muzeja u Beogradu i u stalnoj je postavci.
U ovoj kući kulture čuva se i verenički prsten kralja Radoslava i kraljice Ane, izrađen verovatno u Solunu oko 1219/1220.

Radoslav se ponosio svojim carskim poreklom. Čak se i potpisivao na grčkom jeziku i to prezimenom carske loze Duka. Istorijski spisi beleže i da se više osećao Grkom nego Srbinom.

Srpsku kraljicu Anu opisuju kao lepu i nemirnu ženu zbog koje, kako beleži monah Teodosije, srpski kralj „postrada umom“.
Srpska vlastela bila je nezadovoljna Radoslavljevom vladavinom i na presto, prevratom dolazi mlađi brat Vladislav.

A Radoslav i Ana odlaze najpre u Dubrovnik, potom u Drač gde se , kako kazuje pisac nemanjićke epohe, Teodosije, zbiva drama.  Ana u Draču vara svog supruga sa izvesnim Frugom…

Autor emisije i scenarija: Vera Кatanić
Režija: Ernestina Gligorijević

4.maj, RTS 2 u 15,20

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *