Kralj Vladislav i kraljica Beloslava

Dvodelna igrano dokumentarna emisija

1. deo se emituje na Drugom programu u subotu, 03.08 u 11,30.

2. deo se emituje na Drugom programu u subotu, 10.08. u 11,30.

 

Kralj Stefan Vladislav je bio drugorođeni sin Stefana Prvovenčanog i unuk Stefana Nemanje. Na vlast je došao prevratom, uklonivši starijeg brata Radoslava. Njegova supruga Beloslava, je bila kćer  bugarskog cara.

Vodio je bugarofilsku politiku. Srpski narod ga pamti po zadužbini Mileševi pokraj  Prijepolja, koju je izgradio još kao mladi kraljević. Mošti Svetog Save preneo je iz Bugarske u Srbiju. Vladao je devet godina, od 1234. do 1243.

Srpski kralj Vladislav, četvrti je vladar iz roda Nemanjića. Na presto je došao posle velikog župana Stefana Nemanje, kralja Stefana Prvovenčanog  i  kralj Radoslava. Novi vladar Srpskih zemalja i Primorskih  u spoljnoj politici potpuno se okreće istočnom susedu. Njegov zaštitnik i glavni oslonac jeste bugarski car, sada i njegov tast, Jovan Asen Drugi.

To što je Vladislav nasilno došao na presto, poglavar srpske crkve, arhiepiskop Sava nije odobravao. Iako su stic i bratanac bili u dobrim odnosima, Sava nikako nije mogao podržati takav način smene na vlasti, bojeći se da se to ne ustali.  Ipak ga je krunisao u Žiči.

Kraljica Beloslava je svom suprugu ostala verna do kraja njegovog života. I onda kada su skinuti sa vlasti.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *