Kraljev govor

Posle smrti svog oca kralja Džordža V i skandalozne abdikacije kralja Edvarda VIII, Berti, koji celog života pati od poremećaja govora, iznenada je krunisan za engleskog kralja Džordža VI.

Zemlja je na ivici rata i vapi za odlučnim vođom, pa njegova žena Elizabeta, buduća Kraljica Majka, dogovara da njen muže počne da se viđa sa ekscentričnim terapeutom govora Lajonelom Logom. Posle čupavog početka, njih dvojica upuštaju se u nekonvencionalni vid terapije i na kraju sklapaju neraskidivu vezu.

Uz podršku Loga, porodice i vlade Vinstona Čerčila, kralj će prevazići svoje mucanje i održati govor preko radija koji će inspirisati njegove podanike i ujediniti ih u borbi.

Zasnovan na istinitoj priči o kralju Džordžu VI, Kraljev govor prati traganje jednog monarha za svojim glasom.

Film je osvojio 4 Oskara (za najbolju mušku ulogu, najbolji film, najbolju režiju i najbolji originalni scenario), Zlatni globus (za najbolju mušku ulogu), 7 BAFTA (za najbolji film, za najbolju vodeću mušku ulogu, najbolji britanski film, najbolja ženska sporedna uloga, najbolju mušku sporednu ulogu, najbolji originalni scenario i najbolja filmska muzika), nagradu kritičara za najbolju mušku ulogu i najbolji originalni scenario, i još mnogo drugih nagrada.

Nedelja, 2. maj, TV Vojvodina u 20

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *