Kuća nauke

Studenti koji žele da steknu znanja primenljiva u hemijskoj i petrohemijskoj industriji, prehrambenoj industriji, crnoj i obojenoj metalurgiji, “velikoj” energetici, nakon završene druge godine osnovnih studija upisuju smer Procesna tehnika, na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Njihov zadatak, nakon sticanja diplome, biće da vode industrijski proces, uz stalno unapređivanje enegetske efikasnosti i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Posebno usmerenje Procesna tehnika, na Mašinskom fakultetu u Beogradu, ustanovljeno je 1966. godine. Profesori Milan Antić i Dragutin Popović,  smatrali su da zbog intenzivnog razvoja industrije u tadašnjoj državi, mašinski fakultet treba da školuje poseban profil inženjnera osposobljenih za istraživanje, projektovanje, konstruisanje, održavanje i eksploataciju mašina i složenih postrojenja koja se koriste na sve širem području industrije.

Od osnivanja, na ovom smeru koji se danas zove Modul za procesnu tehniku, diplomiralo je više od 1600 inženjera. Oni su se zaposlili delom u proizvodnji u našim fabrikama, zatim u projektantskim i inženjering organizacijama, organima državne uprave, kao i u nastavi na drugim fakultetima i visokim školama

Studenti koji se odluče da upišu i završe smer Procesna tehnika na Mašinskom fakultetu u Beogradu razvijaće kreativnost i veštine za rešavanje problema i poneti kvalitetna znanja primenljiva u modernoj inženjerskoj praksi. Zbog toga su inženjeri školovani u ovoj Kući nauke, veoma cenjeni i lako nalaze zaposlenje. Zapravo, nema nezaposlenih inženjera sa ovog smera.

U emisiji Kuća nauke – Katedra za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu predstavljamo istraživače- nastavnike i saradnike ove katedre i njihov rad. Njihova inspiracija su industrijski procesi i njihovo unapređivanje zbog zaštite životne sredine, kao i rad sa studentima i osnovna naučna istraživanja. Svoja saznanja predstavljaju kroz objavljivanje radova u naučnim časopisima, na naučnim skupovima, edukacijama i kursevima.

Petak. 24. maj u 19,45 na RTS 2.

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *