Lečenje Alchajmerove bolesti

Ukoliko se lečenje počne dovoljno rano, možda bismo sasvim sprečili pojavu Alchajmerove bolesti zbog koje sve više ljudi danas gubi pamćenje. Možda u ne tako dalekoj budućnosti više nikad od nje nećemo morati da strepimo.

Uprkos ogromnom trudu, naučnici dosad nisu uspeli da spreče razvoj prokletstva našeg doba - Alchajmerove bolesti. Ipak, najnovija istraživanja otvorila su novi front u ratu protiv ove opake bolesti. Nove tehnologije omogućavaju da vidimo njene simptome mnogo ranije nego ikad pre. Širom sveta ispituje se čitav niz lekova usmerenih da deluju u početnim fazama ove bolesti. Prvi rezultati su izuzetno zanimljivi i ukazuju na to da ovi lekovi ublažavaju simptome, zbog čega su naučnici uvereni da su na korak do pronalaska leka, i da lečenje ovim eksperimentalnim lekovima označava osvit nove ere istraživanja o prevenciji Alchajmerove bolesti.

U novoj epizodi Bi-Bi-Sijeve dokumentarne serije Horizont (BBC, Horizon, Curring Alzheimer's) saznaćete stav nauke prema sve učestalijem neurološkom oboljenju, kao i o novim pristupima za njegovo lečenje.

utorak 04. juna, u 22.25 na RTS 2.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *