Lutalaštvo

Izložba „Lutalaštvo“ Mirjane Bobe Stojadinović od utorka, 12. januara 2021. godine u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Zvaničnog otvaranja neće biti, a umetnica će biti u galeriji u utorak, 12. januara od 14 do 17 časova.
Izložba Lutalaštvo jeste jedna iz serije radova posvećenih putovanju, kojа ga preispituje u ključu prevoznih sredstava (brod, voz, automobil, autobus, avion), istorije putovanja, psihološkog značenja putovanja, kao i ličnog doživljaja procesa putovanja. 
Izložba predstavlja ambijentalnu postavku koja obuhvata autorske fotografije i zvukove beležene na putovanjima, kao i tekstove nastale tokom 2020. godine koji sadrže subjektivni narativ događaja ili češće anti-događaja sa putovanja. 
Transport je mehanizam koji je omogućio gotovo sve što danas čini savremenu civilizaciju: od teške industrije do turizma, preko migracija, trgovine i kultivisanja. Međutim, on omogućuje i proces fizičkog izmeštanja i udaljavanja od poznatog, odnosno ulaženja u nepoznato, kao duhovnog izazova za propitivanje sopstva. Upravo tu stranu putovanja umetnica istražuje u radu Lutalaštvo, baveći se subjektivnošću doživljaja putovanja. 
Umetnički rad posvećen stranstvovanju nije slučajan u vremenu teške pandemije – ne kao eksapizam od ozbiljnosti situacije, već kao ubežište za potencijal ljudskosti koji u sebi nosimo.
Mirjana Boba Stojadinović je vizuelna umetnica, akademski obrazovana u Srbiji, Holandiji i Velikoj Britaniji. Od 1998. godine samostalno izlaže u zemlji i inostranstvu, a takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama, organizovala ih i kurirala. U centru njenih interesovanja su prostor i naracija, performativno upotrebljavajući fotografiju, tekst, zvuk, svetlost, objekat.
Izložbu, koja će trajati do 30. januara, možete posetiti radnim danima od 10 do 17 časova.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *