Maja i Ivan Lalić dobitnici nagrade “Big SEE Visionaries” u Ljubljani

Putujuća izložba Mladi balkanski dizajneri (Young Balkan Designers) otvorena je sinoć u Ljubljani u okviru jedne od vodećih slovenačkih smotri dizajna i kreativnosti - “Mesec oblikovanja”. Reč je o projektima mladih autora koji su ušli u najuži izbor na Mikserovom regionalom konkursu, kako bi sa Mikser festivala krenuli dalje na turneju širom regiona.

Zalaganje organizacije Mikser za razvoj kreativne scene na Balkanu prepoznato je u Sloveniji. Maja i Ivan Lalić, idejni tvorci Miksera, ovogodišnji su dobitnici nagrade “BIG SEE Visionaries” za doprinos razvoja dizajna i kreativnosti u regionu koja im je uručena na svečanosti otvaranja manifestacije “Mesec oblikovanja”.

Izložba “Young Balkan designers”, koju čine i tri predstavnice Slovenije, izazvala je veliko interesovanje u Ljubljani i rezultirala pregovorima na temu zajedničkog nastupa na najprestižnijem svetskom sajmu dizajna u Milanu u aprilu 2020.
Nakon Beograda, Tirane, Zagreba i Ljubljane, izložba putuje u Sofiju i Skoplje, gde će okončati svoju balkansku turneju na Skopskoj nedelji dizajna krajem novembra, nakon čega tim Miksera kreće sa pripremama prezentacije najboljeg balkanskog dizajna u Milanu.
Ovogodišnji pobednici platforme Mladi balkanski dizajneri, Džordž Bosnas iz Grčke, Vanja Bovan iz Bosne i Hercegovine, Maja Repotočnik, Sara Badovinac i Brina Fekonja iz Slovenije, Jovana Vlaisavljević i Petra Salarić iz Hrvatske i Milija Čpaljak, Marija Kojić i Anđela Jerinić iz Srbije, su svojim idejama najuspešnije odgovorili na zahteve cirkularne ekonomije.

Na Međunarodnom sajmu nameštaja Ambienta u Zagrebu, gde je izložba prethodno gostovala, mladi grčki dizajner Džordž Bosnas dobio je i posebno priznanje koje je ustanovio žiri, inspirisan njegovim projektom. Reč je o nagradi za cirkularni dizajn koju je Džordž dobio za biorazgradivu ambalažu za jaja, koja ima integrisane semenke trave koja niče kada se pakovanje postavi u zemlju.

Young Balkan Designers je regionalna platforma za talente koju je pokrenula kulturna organizacija Mikser u saradnji sa partnerima iz regiona 2011.god kako bi prepoznala, afirmisala i razvila kreativni potencijal balkanskog regiona na polju industrijskog dizajna. Inicijativa postoji i da bi ujedinila regionalnu dizajnersku scenu i približila je međunarodnom tržištu, ali i kako bi osnažila postojeći potencijal dodatnim obrazovanjem i praksom.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *