Mala Srbija u Velikom ratu

Sreda 3.jun 2020. u 13,55 na Drugom programu RTS

Redakcija Opšteobrazovnog programa, Obrazovno-naučnog programa programa RTS, u okviru svoje dugogodišnje serije naučnih intervjua „Evropa i Srbi“, počinje emitovanje ciklusa „Mala Srbija u Velikom ratu“.

U sedmičnom ritmu, gledaoci će videti 28 intervjua s najuglednijim srpskim istoričarima koji osvetljavaju dubinske uzroke, motive i kontraverze vodećih evropskih sila toga vremena, dugogodišnje čekanje pravog trenutka i uverljivog povoda za početak rata, te interesnu logiku velikih sila u odnosu na Srbiju i Balkan koja je uslovila njihovo veoma specifično ponašanje prema maloj Srbiji pred rat i za svo vreme njegovog trajanja.

Malo je poznato da Srbija nikada, tokom Prvog svetskog rata, nije zvanično imala status saveznika, a podnela je, proporcionalno broju stanovnika najveće žrtve, izgubivši trećinu stanovnika. Ova činjenica govori o odnosu „velikih“ prema „malima“, koji je bio i ostao konstanta. Ponajbolje je suštinu takvog odnosa opisao akademik Dragoljub Živojinović, u svojoj studiji „Nadmeni saveznik i zanemareno srpstvo“. Surova realnost je da pravo i pravda važe samo među jednakima.

Profesor Živojinović, koji je bio na čelu Odbora SANU za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, nesebično je pomogao u profilisanju ove serije intervjua…

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *