Manasija

24.april 2019. RTS2 u 20.30

Premijerno prikazivanje emisije „Manasija“ posvećene jednom od najlepših srednjovekovnih graditeljskih ostvarenja i poslednjoj vladarskoj zadužbini srednjovekovne Srbije.

Manastir Manasiju podigao je despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara i kneginje Milice, koji sada počiva u svojoj zadužbini.

Emisija se prikazuje u okviru dokumentarnog serijala „Moravska Srbija“ posvećenog vladavini Lazarevića i Brankovića, u periodu od 1371. do 1459.godine.

Zašto je Manasija jedinstvena među srpskim srednjovekovnim manastirima, koliko je dugo trajala gradnja impozantnog utvrđenja sa hramom, zašto je crkva Svete Trojice biser srednjovekovne arhitekture, ko su bili majstori freskoslikari, gde je radila čuvena Resavska škola i ko je zaista bio despot Stefan Lazarević?

Ovo su samo neka pitanja na koja će u emisiji odgovore dati stručnjaci: mr Gordana Simić, dr Danica Popović, prof.dr Zoran Ranković, dr Marko Popović, dr Aleksandar Кrstić, dr Branislav Cvetković, dr Tatjana Starodubcev, prof. dr Irena Špadijer, dr Vladan Trijić, mr Marko Aleksić, Smiljana Dodić i Vuk Obradović.

Ulogu naratora-profesora tumači dramski umetnik Milan Caci Mihailović. U emisiji su statirali: studenti i predstavnici viteških grupa iz Кruševca, Stalaća, Smedereva i Beograda.

Scenarista i urednik serijala: Svetlana Ilić
Reditelj: Filip Čolović

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *