Manastir Banjska

Posle pet vekova od pustošenja obnovljena zadužbina kralja Stefana Milutina Nemanjića
Manastir Banjsku, koji se danas nalazi na teritoriji К i M kralj Milutin je podigao između 1313. I 1315. godine. Manastirska crkva posvećena je svetom velikomučeniku Stefanu, inače krsnoj slavi dinastije Nemanjića i nju je kralj Milutin je namenio kao svoju grobnu crkvu. Кralj Milutin je bio najveći zadužbinar među Nemanjićima i za 40 godina duge vladavine podigao je 40 crkava i manastira. Idejni tvorac za gradnju manastira bio je Danilo drugi, čovek visoke kulture i najbliži Milutinov saradnik, a kasnije arhiepiskop srpski. U to vreme ovaj manastir je bio najveće crkveno vlastelinstvo u srednjovekovnoj Srbiji i četvrti u rangu.

Manastir Banjska je za vreme ropstva pod Osmanskom carevinom sistematski razaran i potpuno je zapusteo. Posle pet vekova država Srbija, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i SPC uložili su ogroman napor da se ovaj biser naše materijalne kulture ponovo pokaže svojoj jedinstvenoj lepoti. U prvom delu emisije o manastiru Banjska upoznaćemo se sa istorijskim prilikama u vreme gradnje manastira i ličnošću kralja Milutina Nemanjića, manastirskim kompleksom, arhitekturom i drugim vrednostima i zanimljivostima ove srpske kulturne baštine. Posebno će biti govora o čuvenoj trobojnoj fasadi manastirske crkve koja je jedinstvena u svetu i ništa slično nije zabeleženo ni tada ni kasnije u graditeljstvu.

O Manastiru Banjska u emisije govore stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture dr Svetlana Pejić, Dragoljub Todorović, dr Srđan Pirivatrić iz Vizantološkog instituta SANU, kao i iguman manastira Danilo.

sreda 31.jul 2019. na RTS 2 u 13,30

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *