Marija Anđelković – Mindscapes

Od utorka 16. marta do 3. aprila 2021. u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine predstaviće se umetnica Marija Anđelković izložbom MINDSCAPES. 
Izložba MINDSCAPES, kako navodi autorka kataloškog teksta Jelena Petrović, vizuelno je istraživanje i eksperimentisanje sa razvojem medija grafike kroz istoriju i različite nivoe sofisticiranosti tehnike litografije.
Postavka u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine predstavlja u svojoj celosti i posvećenost autorke neprekidnom istraživanju površine papira, beskonačnih vrednosti tonova boja i prizoru jednom viđenog, a iznova interpretiranog kroz seriju izloženih litografija.
Biografija: Marija Anđelković (1988, Beograd) osnovne i master studije završila je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2019. godine odbranila doktorski umetnički projekat. U sklopu ERASMUS+ doktorskog programa, 2018. godine studirala je na Jan Matejko akademiji likovnih umetnosti u Krakovu, Poljska. Stipendista programa za doktorske studije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (2013–2017). Zaposlena je u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na mestu majstora štampe.
Realizovala je šest samostalnih izložbi (Nemačka, Srbija) i učestvovala u velikom broju kolektivnih izložbi, umetničkih projekata i grafičkih radionica u zemlji i inostranstvu (Belgija, SAD, Francuska, Nemačka, Japan, Kina, Poljska, Holandija, Litvanija, Kanada, Velika Britanija, Rumunija, Portugal). Dobitnica je nagrade za grafiku Drugog međunarodnog bijenala grafike u Bukureštu, Rumunija 2016, nagrade FLU za grafiku Boško Karanović 2012. i nagrade za večernji akt 2009.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *