Maroko: Pogled odozgo

Od snežnih vrhova planine Atlas do prometnih ulica Kazablanke i Marakeša, dvodelni dokumentarni film o Maroku poziva vas u veliku pustolovinu. To je putovanje kroz vreme i istoriju, gde će vas iznenaditi i zadiviti prizori koje ste smatrali poznatima. Otkrijte ovu čudesnu zemlju iz novog ugla, dok se pruža pred vama gledana s neba, puna emocija i čuda.

Ali Badu, frankofoni Marokanac, kreće se vlastitim tragovima, istražujući svoju kulturnu baštinu, vraćajući se k blistavim civilizacijama koje su oblikovale Rabat, Tanžer i Marakeš. Između Feza i Meknesa priziva sećanja iz detinjstva na tesne ulice Medine, na kojima je odrastao.

Prikazi iz ptičje perspektive otkrivaju 1001 nadahnjujući pogled, gde svako područje, svaka vidljiva tačka, svaki krajolik ne samo da pripovedaju istoriju Maroka, nego i evociraju bezbroj priča iz te mnogostrane zemlje. To je priča o ratarima koji poput kipara oblikuju izgled krajolika, održavajući zemlju. Priča koja zrači iz jarko plavih zidova Šefšauena i narandžastih peščanih dina Merzuge. Zemlja u kojoj se legende stapa s modernizmom. Od ruševina Volubilisa do sjajne solarne elektrane Nur, Maroko grabi napred, odazivajući se na izazove obnovljivih izvora energije i prihvatajući mogućnost razvoja koji oni pružaju.

Petak, 16. oktobar, HRT1 u 15,05 i 01,15

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *