Masterklas

U okviru ciklusa Susreti sa stvaraocima – Masterklas, u Svečanoj sali SANU predstaviće se akademik Vladan Đorđević, član Odeljenja tehničkih nauka SANU, u sredu, 26. februara, u 18 sati.

Akademik Vladan Đorđević, redovni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, završio je magistarske i doktorske studije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Кao dobitnik uglednih stipendija završio je potom postdoktorsku specijalizaciju na Albert-Ludvigs univerzitetu u Frajburgu (Nemačka), a bio je i gostujući profesor na Univerzitetu Južne Кalifornije u Los Anđelesu.
Osnovna naučna i stručna oblast rada akademika Đorđevića je mehanika fluida, a posebno teorija graničnog sloja, teorija strujanja rotirajućih i nehomogenih tečnosti, teorija talasnih kretanja fluida i teorija hidrodinamičke stabilnosti.

Program Susreti sa stvaraocima – Masterklas je potaknut idejom da istaknuti umetnici i naučnici govore o svom profesionalnom životu, o stvaralaštvu, onome što ih je inspirisalo i šta ih je kočilo, o uzorima i uopšte, o karijeri koji su ostvarili. Na ovaj način mladima se upućuje podstrek da se opredele za takav put i šalje poruka da je u Srbiji moguće postići ozbiljne naučne i umetničke iskorake koji prevazilaze granice lokalnog, uprkos problemima i teškoćama.

Predavanje akademika Vladana Đorđevića je dvanaesto u okviru ciklusa, a vodiće ga akademik Zoran LJ. Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *