Mati Ana Adžić (1900-1975) duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Кragujevcu u saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja i Fakultetom pedagoških nauka u Jagodini organizuje izložbu i promociju zbornika

MATI ANA ADŽIĆ (1900-1975) DUHOVNO ČEDO VLADIКE NIКOLAJA VELIMIROVIĆA

Četvrtak, 6. februar 2020. godine u 18 časova, Univerzitetska galerija

Nadežda Adžić, ćerka čuvenog pedagoga Sretena Adžića (1856-1933), osnivača i idejnog tvorca Srpske kraljevske muške učiteljske škole jagodinske, život je posvetila dobročinstvu i duhovnosti, postavši paradigma ženskog monaštva, putokaz služenju veri i posvećenosti. Po odobrenju vladike Nikolaja Velimirovića i pod njegovim rukovodstvom, svoju mladost posvećuje vođenju dečjih hranilišta i sirotišta pod izuzetno teškim uslovima: pre Drugog svetskog rata u Bitolju, a tokom rata u Trsteniku. Od 1947. godine je monahinja, a potom i igumanija manastira Vraćevšnica.

Autorke izložbe o životu i duhovnoj zaostavštini mati Ane su  Mirjana Mokrovčak-Glišović, bibliotekar i Vesna Ćurčić,  kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca. Izložbu će otvoriti Aleksandar Marušić, direktor Muzeja. Izložba će za posetioce biti otvorena do 20. februara 2020.

Povodom 120 godina od njenog rođenja i 70 godina od primanja monaškog čina, objavljen je zbornik radova Igumanija Ana (Adžić) – oličenje posvećenosti, u izdanju Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Istorijskog arhiva „Srednje Pomoravlje“. U zborniku je objavljeno četrnaest radova istraživača u različitim oblastima (istorija, istorija umetnosti, pedagogija, srpski jezik), a posebno značajan doprinos dali su sveštenici i monahinje Srpske pravoslavne crkve. O Zborniku će govoriti: prof. dr Ilijana Čutura, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Ninoslav Stanojlović, profesor istorije iz Jagodine i Oliver Đorđević, Istorijski arhiv „Srednje Pomoravlje“ u Jagodini.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *