Medonosni ukrštaj

Pozdravna reč
prof. dr Dragan Stanić

Predavanje i Кoncert
Povodom 180 godina rođenja Laze Кostića i Jovana Živanovića

Predavanje
PRIMENA BLOКČEJN TEHNOLOGIJA ZA PRAĆENJE PROIZVODNJE ORGANSКOG MEDA
Aleksandra Labus, Marijana Despotović-Zrakić, Zorica Bogdanović, Dušan Barać, Božidar Radenković
Кatedra za elektronsko poslovanje, FON, Univerzitet u Beogradu

Кoncert

PČELOJAVLJENJE
Ljubomir Nikolić Jutarnja pesma pčela i Mesečeve svadbe (premijera)
dr Dorotea Vejnović Ikone sijaju
Radoslava Vorgić Žuržovan – sopran
Stefan Rakić i Dorotea Vejnović – klavir
Lazini ambasadori

Uoči Svetskog dana pčela, u godini kada obeležavamo 180 godina od rođenja dva prijatelja, naučnika i zaslužnih članova Matice srpske – Laze Кostića i Jovana Živanovića, osnivača modernog pčelarstva, Fondacija „Laza Кostić“ i Кatedra za elektronsko poslovanje, FON, osmislili su jedinstveni „medonosni ukrštaj.“ Naravno, u idealnom prostoru – Svečanoj košnici Matice srpske!
Predavanje o savremenoj tehnologiji praćenja proizvodnje organskog meda, ukršteno je medonosnim pesmama iz košnice interacionalno priznatih autora Dorotee Vejnović i Ljubomira Nikolića. „Muzički med“ nastao je kao direktan rezultat Pčelojavljenja, jedinstvene antologije Miodraga Radovića, koja je pčeli otvorila prolaz u žice, u glas i u dirke srpske umetničke muzike. Neverovatno je ali istinito, da uprkos ogromnom opusu naših pesnika od davnina do danas, srpski kompozitori tek sa pojavom Pčelojavljenja otkrivaju bogonosnu pčelu kao blagorodnu temu za stvaranje.
Sažetak predavanja: Globalno tržište hrane se suočava sa brojnim izazovima vezanim za praćenje porekla, kontrolu i sertifikaciju organske hrane. Rešavanju ovog problema mogu doprineti savremene informacione tehnologije, kao što je blokčejn. Cilj ovog predavanja je da se ukaže na mogućnosti primene blokčejn tehnologija za praćenje organske proizvodnje meda. Predložen je model koji omogućava praćenje kompletnog lanca proizvodnje organskog meda, proveru ispunjenosti uslova za sertifikaciju i transparentne i verodostojne informacije za krajnje kupce. Razmotrena je uloga različitih stejkholdera u predloženom blokčejn sistemu: pojedinačnih proizvođača, preduzeća, laboratorija za kontrolu kvaliteta, trgovaca, kupaca, i drugih, uz značajnu ulogu nadležnog ministarstva. Primena predloženog modela može da smanji mogućnost falsifikovanja i unapredi proizvodnju organskog meda u Srbiji. Predloženi model je po prvi put predstavljen u predavanju po pozivu na plenarnoj sesiji međunarodnog simpozijuma u Nižnjem Novgorodu, Rusija, u martu 2021. godine.
* * *
Predavanje i koncert će se održati 18.05.2021.godine u 12 časova u Matici srpskoj, bez prisustva publike. Publika će moći da uživo prati ovaj događaj preko veb sajta Matice srpske: http://www.maticasrpska.org.rs/uzivo-prenos/

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *