Mere zaštite od korona virusa

Beč predlaže mere koje treba da se preduzmu kako bi se izbegla zaraza korona virusom, naročito ukoliko građani borave u javnim ustanovama. 

Nakon potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Beču i okolini, javne manifestacije i konferencije mahom su ograničene ili otkazane. Budući da značajan broj građana i dalje posećuje gradske institucije navodimo mere koje bi trebalo da se preduzmu da bi se izbeglo potencijalno širenje korona virusa: 

  • Prilikom kijanja i kašljanja, prekrijte usta maramicom ili lakatnim delom ruke (nikako rukama). 
  • Perite ruke vodom i sapunom što redovnije u toku dana, naročito posle korišćenja javnog prevoza, posete javnim ustanovama i slično.
  • Izbegavajte rukovanje.
  • Izbegavajte kontakt sa bolesnim osobama. 
  • Ukoliko je moguće, koristite internet za obavljanje gradskih i drugih usluga. Sve transakcije kao što je plaćanje računa ili poreza obavljajte elektronskim putem.
  • Molimo da ne posećujete javne ustanove sa čekaonicama, ukoliko ste bolesni. Ako ste u mogućnosti, postavite sva pitanja telefonom, mejlom ili putem internet stranice. 
  • Budite svesni sopstvene odgovornosti - ukoliko niste sigurni od čega ste se razboleli tj. nemate lekarsku dijagnozu ili čekate rezultate testa na korona virus – nemojte ugrožavati druge ljude – ostanite kod kuće i mirujte, dok vam lekar ne dozvoli da ponovo budete aktivni.
  • Osobe koje za vreme posete gradskim službama imaju jak kašalj u kombinaciji sa otežanim disanjem i/ili visokom temperaturom, treba da drže odstojanje od najmanje dva metra od osoblja i klijenata u neposrednoj blizini. 
  • Ukoliko ste u poslednje vreme putovali u jedan od sledećih regiona: Kina, Italija (regioni: Pijemont, Emilija Romanja, Lombardija, Venecija), Južna Koreja, Iran, Hongkong, Japan i Singapur i ne osećate se dobro, ostanite kod kuće i prvo obavestite svog lekara. 
  • Ukoliko ste u poslednje dve nedelje doputovali iz zaraženih regiona, ostanite kod kuće i ne učestvujte u javnim događajima. To se naročito preporučuje osobama koje već imaju grip ili kod kojih su tek nastupili simptomi gripa.

 

Da podsetimo, austrijska vlada je u ponedeljak  24. februara 2020. godine predstavila paket mera za borbu protiv širenja korona virusa. Prva dva slučaja u Austriji su potvrđena u pokrajini Tirol 25. februara 2020. godine, da bi treći slučaj bio ustanovljen u Beču dva dana kasnije. 

 

Fotografije:

Foto 1 © Kelly Sikkema

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *