Mi nismo Grci, mi smo galipoljski Srbi

Ova epizoda o Galipoljskim Srbima - MI NISMO GRCI, MI SMO GALIPOLJSKI SRBI, govori o njihovom preseljavanju u Srbiju nakon balkanskih ratova, odnosno 1913. godine u mesta Pomoravlja i Ponišavlja.

Kako nisu bili prijateljski dočekani, oni se, po izbijanju Drugog svetskog rata, vraćaju u Galipolje.

Kada 1922. godine dolazi do velikog pogroma hrišćanskog stanovništva, pa tako i Srba Galipoljaca koji nisu primili Islam, sačuvavši identitet, ponovo kreću u izbeglištvo ne bi li izvukli živu glavu.

Primarno su se naselili u Pehčevu (sada Severna Makedonija), mada su se neki i vratili i život nastavili u Bugarskoj ili Grčkoj. Razdvojenost članova porodice dovela je i do nepoželjnih i teških životnih priča.

Osim pesama i kola koja su doneli sa Galipolja, hrana koju su pripremali i u Pehčevu imala je ukus i miris kraja koji su prinuđeni bili da napuste.

Naratori su: istoričar i književnik, prof. dr Feridun M. Emedžen, dekan Fakulteta za književnost Univerziteta “29. maj” u Istanbulu; mr Miloje Nikolić, istoričar iz Valjeva; Borisav Čeliković, istoričar, urednik biblioteke Službenog glasnika “Koreni” iz Beograda; Risto Babalkov i Angelina Karakašov, rođena Mihajlov, iz Pehčeva; Marija Nikolić, rođena Galazov iz Beograda i Evica Popović, rođena Jovanović iz Petrovaradina, potomci Galipoljskih Srba.

Četvrtak, 25. februar, TV Vojvodina u 00,20

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *