Mihailo Petrović Alas – Zbirke i kolekcije

U ponedeljak, 10. aprila, od 10 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena multimedijalna izložba „Mihailo Petrović Alas – Zbirke i kolekcije“, autora Novice Babovića.

Na izložbi će se predstaviti arhivska građa iz privatnih zbirki i kolekcija, kao i porodične arhive, koja prati hronologiju života i rada jednog od najznačajnijih srpskih matematičara, Mihaila Petrovića Alasa. Veliki deo arhivske građe koja će biti prezentovana na izložbi sadrži brojna dokumenta, ličnu prepisku i fotografije koje do sada nisu predstavljane javnosti. Savremenim umetničkim jezikom biće prikazana arhivska građa koja akcenat stavlja na porodičnu arhivu Mihaila Petrovića Alasa.

Drugi nivo izložbe ima za cilj da kroz hronološki okvir izložbe, prikaže uticaj evropske naučne misli (francuske matematičke škole), krajem XIX i početkom XX veka, na formiranje i naučni rad Mihaila Petrovića Alasa, kao i da predstavi njegov obiman naučni opus i doprinos u oblastima matematičkih nauka na Velikoj Školi – Univerzitetu i stvaranju naučnog podmlatka u Srbiji.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 29. maja 2021. godine.

Broj posetilaca u galeriji je ograničen u skladu sa kapacitetom prostora i epidemiološkim preporukama.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *