Milunka Savić

Ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta - Vesne Stanković.

Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Кarađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti...).

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Кoprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje...

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.
Sama za sebe bi rekla da je ovo - ispovest o životu od prve puške, do prve metle.

Glumi: Vesna Stanković

Režija: Petar Stanojlović

Tekst: Vesna Stanković

Tašmajdanski park, 18. avgust u 21 sat

Ulaz je slobodan.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *