Mistična lepota orhideja

U svetu postoji oko trideset hiljada vrsta orhideja, što je dva puta više od broja vrsta ptica i četiri puta više od broja vrsta sisara. Tokom oko 80 miliona godina evolucije uspele su da nasele šest kontinenata i gotovo svako stanište na planeti, od pustinja do tropskih prašuma, od vrhova planina do dnevnih soba i restorana. Međutim, istinski fascinantan je način na koji su to uspele. Taj način ima različite nazive, ali jedan je najprecizniji – obmana.

U emisiji Orhideja iz serije Obrazovno ogledalo otkrivamo neverovatne detalje iz života orhideja, sve njihove tajne transformacije i manipaulacije na putu ka jedinom cilju – reprodukciji. Videćete najčudnije oblike cveta orhideja: od veselih vanzemaljaca, orhideje drakule, lobanje, golih muškaraca, beba, orhideja pataka do neverovatne pčelice koja je prava kraljica obmane u čarobnom svetu orhideja.

Sagovornici u emisiji su prof. Milka Glavendekić s Šumarskog fakulteta u Beogradu, dr Momčilo Matić, doktor prirodne medicine, mr Dragana Mihajlović Bokan, kompozitor, i Snežana Ćulibrk Đorđević, kozmetičar.

Nedelja, 4. avgust RTS 2 u 13,30

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *