Moje

Razgovor povodom objavljenog romana „Moje” Srđana V. Tešina (Arhipelag, 2019)
Učestvuju:
Gojko Božović,
Mila Gavrilović,
Jelena Marinkov
Srđan V. Tešin.
Moderator: Milena Đorđijević.
Roman Moje prati troje ljudi različitih ljudskih i književnih sudbina, u različitim trenucima, vođenih različitim motivima, koji su doneli odluku da odustanu od pesništva. Ta je odluka presudno uticala na sve njihove buduće izbore.

U romanu se prepliću porodične i književne istorije, društvena istorija druge Jugoslavije i savremene okolnosti, devedesete godine i izgubljeno vreme čitave jedne generacije, lične i društvene drame, biografije i imaginacija, mašta i činjenice, autofikcija i uzbudljiva priča.

Potraga za iščezlim pesnicima suočava nas sa vremenom koje nije okončano i sa događajima koji i dalje učestvuju u našim životima.

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) studirao je filozofiju i komunikologiju, a diplomirao na poetici kratke priče. Autor je jedanaest knjiga i priređivač šest antologija kratkih priča. Važniji naslovi: Antologija najboljih naslovaKroz pustinju i prašinuKuvarove kletve i druge gadostiIspod crtePriče s Marsa i Gori gori gori.

Dobitnik je nagrade „Borislav Pekić”, Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine i Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine. Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika.

Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti. Njegova priča “Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?” iz zbirke Priče s Marsa uvrštena je u Antologiju najbolje evropske priče američko-englesko-irskog izdavača Dalkey Archive Press.

17.12.2019. u 19:00 h - Atrijum Narodne biblioteke Srbije

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *