Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog

U utorak, 16. aprila, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog“ – povodom 120 godina od rođenja velikana farmacije, u organizaciji Farmaceutskog fakulteta, Muzeja Кrajine u Negotinu i Galerije nauke i tehnike SANU. Izložbenu postavku u Galeriji nauke i tehnike SANU posetioci će moći da vide do subote, 4. maja 2019. godine.

Izložba o životu i radu Momčila St. Mokranjca (28. april 1899 – 16. septembar 1967) ima za cilj da osvetli i najširoj publici približi život i naučni doprinos ovog značajnog univerzitetskog profesora, izuzetnog hemičara sa Sorbone, prvog profesora srpske (i jugoslovenske) toksikologije, čiji je istraživački rad nagrađen Lavoazijevom medaljom.

Momčilo St. Mokranjac bio je, između ostalog: prvi upravnik Instituta za toksikološku hemiju, prodekan i dekan Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, prorektor Medicinske velike škole, prvi čelnik Hemijskog instituta SANU i Spektrohemijske sekcije Srpskog hemijskog društva, član Izvršnog odbora Međunarodne farmaceutske federacije, generalni sekretar Saveza farmaceutskih udruženja Jugoslavije, kao i dopisni član Pariske akademije farmacije u Parizu.

Posetioci izložbe biće u prilici da vide originalna dokumenta i fotografije iz života i rada profesora Momčila St. Mokranjca, kao hemičara Državne hemijske laboratorije, šefa Odeljenja za ispitivanje plementih metala Narodne banke tadašnje države, profesora i upravnika Instituta za toksikološku hemiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, ali i relevantne publikacije među kojima je i prvi udžbenik iz toksikološke hemije na srpskom jeziku „Toksikološka hemija“ (1949) koji je profesor Mokranjac napisao po ugledu na francusku udžbeničku literaturu.

Izložbi je doprineo Muzej Кrajine iz Negotina, rodnog grada proslavljenog srpskog kompozitora i horovođe – Stevana St. Mokranjca , oca Momčila St. Mokranjca, a u znak sećanja na značajnu srpsku porodicu koja je iznedrila brojne velikane, ne samo na polju muzičkog stvaralaštva već i u nauci: toksikologiji i farmaciji.

Na otvaranju izložbe gostovaće Hor Dečjeg kulturnog centra Beograda pod vođstvom Nevene Ivanović, magistara dirigovanja.

Autorka postavke je Danijela Đukić Ćosić

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *