Možete li da pogodite šta je KraMobil?

Univerzitet u Beču organizovao je prikupljanje podataka koje ima za cilj da se istraži ponašanje vrana. Koristeći aplikaciju „KraMobil“ posetioci bečkog zoološkog vrta mogu da učestvuju u projektu i tako pomognu naučnom timu.  

U bečkom zoološkom vrtu žive mnoge ptice iz porodice vrana koje medvedima i pingvinima otimaju ribe i često dobijaju hranu od posetilaca. „U okviru novog projekta Univerziteta u Beču i istraživačkog centra Konrad Lorenc želimo da saznamo kako se ove ptice ponašaju u zoološkom vrtu. Za to će nam biti potrebna velika količina podataka koje naučni tim ne može da prikupi. Zato se uzdamo u pomoć posetilaca koji zahvaljujući aplikaciji „KraMobil“ mogu da unesu rezultate svojih posmatranja“ objasnila je referentkinja za istraživanje i zaštitu vrsta u zoološkom vrtu, Regina Kramer. 

„Kada u zoološkom vrtu ugledate vranu, potrebno je da unesete podatke u aplikaciju. Treba da se navede pozicija uz fotografiju ptice i da se izabere tačna vrsta iz porodice vrana: crna vrana, siva vrana, gavran i slično. Zatim treba da se popuni još nekoliko polja o ponašanju ptice – da li trenutno jede ili se čisti, da li je u interakciji sa nekom pticom ili drugom životinjom“ izjavio je Paulus Leidinger sa Odeljenja za bihevioralnu i kognitivnu biologiju Univerziteta u Beču. 

Cilj istraživačkog tima je ambiciozan – do jeseni se nadaju da će imati više od deset hiljada prijava putem ove aplikacije. Posetioci koji budu imali najveći broj unetih važećih podataka o vranama u zoološkom vrtu dobiće godišnje karte za ulaz u zoološki vrt. 

Vrane spadaju u najinteligentnije životinje na svetu zato što su sposobne da rešavaju probleme, pokazuju visok stepen sposobnosti donošenja zaključaka, umeju da broje do pet, pamte ljudska lica i koriste se alatima da bi došle do hrane. Aplikacija „KraMobil“ je besplatna. 

Foto: Crna vrana © Tiergarten Schönbrunn

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *