Muzej Belvedere počinje sa radom

Austrijski Belvedere otvara svoje kapije 15. maja 2020. godine kada posetioci mogu da posete aktuelnu izložbu i prisustvuju vođenju kroz galeriju.

Jedan od prvih muzeja u Beču koji počinje sa radom je Belvedere. Posetioci od 15. maja mogu da posete međunarodnu izložbu „U noć. Avangarda u noćnom kafeu“ posvećenu alternativnim scenama iz noćnog života umetnika u periodu od 1880. do 1960. godine.

Izložba prikazuje veliki broj scena iz različitih gradova, od Beča i Londona preko Pariza do Nigerije i Meksika. Kabarei, kafei i klubovi su bili sastajalište najrazličitijih kultura i društvenih slojeva na prelazu iz 19. u 20. vek. Kao važna mesta za druženje avangardnih umetnika postali su platforma za kreativnu razmenu ideja.

Pored toga, gledaoci mogu da pogledaju direktan prenos književne večeri iz bara „Fledermaus“ 20. maja u 19 časova. Tim povodom će se čitati mnoge priče i bečke pesme inspirisane pankom, džezom i modernom.

Izložba „U noć. Avangarda u noćnom kafeu“ otvorena je do 1. juna 2020. godine.

Foto – Rudolf Šlihter, „Kafana za dame“ oko 1925. godine, privatna zbirka © Viola Roehr v. Alvensleben, München. akg-images

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *