Muzej knjige i putovanja

RTS2, 5. april 2020, nedelja, 13.30.
Srpska biblioteka kao feniks
Lični kosmos: Muzej knjige i putovanja

Viktor Lazić je srpski putopisac, advokat i doktorand kineskog prava, poliglota i ovlašćeni prevodilac, licencirani turistički vodič, ambasador Srpskog bibliofilskog društva, spoljni saradnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU, filatelista i numizmatičar.

Lazić je naslednik dvesta godina duge tradicije porodične Biblioteke „Lazić“, direktor Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti. Кao deveta generacija, biblioteku je nasledio kada je imao devet godina. Na svojim putovanjima najveći deo sredstava troši na nabavku knjiga i artefakata za biblioteku i muzej u Beogradu. U emisiji „Lični kosmos“, Viktor Lazić govori o sudbini porodične biblioteke porodice Lazić. Кroz sve istorijske nedaće koje su porodicu Lazić sustizale, knjiga je ostajala na prvom mestu, na prelasku srpske vojske preko Albanije ili za vreme nemačke okupacije, u vreme oskudice i gladi, kada je nemački oficir –bibliofil nudio ceo džak brašna za jednu knjigu.

Viktor Lazić je i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. U okviru Muzeja knjige nalazi se nekoliko legata naših najvećih stvaralaca, kao i porodični legati. Advokat Lazić nudi zanimljiv koncept održavanja legata i upravljanja njima.

Lazić je i avanturista i svetski putnik do sada je obišao 90 zemalja na četiri kontinenta. Putuje sa minimumom finansijskih sredstava, često noći na otvorenom ili u kolima, postao je poznat po vožnji i noćenju u ruskom džipu, ladi nivi. Sa putovanja donosi ono što će biti zanimljivo posetiocima Muzeja knjige u Beogradu: tibetanske molitvenike koji se okreću, velike skulpture – čuvare indijskog hrama koje je „posrbio“ nadenuvši im srpska imena: Marko Кraljević, Banović Strahinja i Mali Radojica, molitvenik sa ukrasom od žada iz Mongolije, knjige u obliku lepeze, etiopske rukopisne knjige na ovčijoj koži. Gledaoci će vidieti zbirku minijaturnih knjiga Nataše Ršumović, eksponate legata Tanje Кragujević, Vasilija Vujića, Pavla Vujisića, porodice Leko, predmete iz zbirke „Prvi srpski ustanak“ i brojne neobične, vredne i zanimljive knjige i predmete.

Urednik: Mirjana Bjelogrlić
Direktor fotografije: Vasko Vasović
Montažer: Miroslav Nikolov

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *