Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji

Nakon uspešno realizovanog ciklusa putujućih izložbi „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“, koji je omogućio da se publika širom zemlje upozna sa kapitalnim umetničkim delima članova SANU, Srpska akademija nauka i umetnosti pokrenuće u oktobru seriju koncerata pod nazivom „Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji”. Prvi u nizu koncerata biće održan sutra, 6. oktobra, u Leskovcu, nakon čega će slede izvođenja u još osam gradova u Srbiji (Leskovac, Niš, Кragujevac, Кnjaževac, Zaječar, Subotica, Novi Кneževac, Novi Sad, Beograd). Na programu će biti reprezentativna dela umetničke muzike 20. i 21. veka koju su komponovali uvaženi kompozitori-članovi SANU: Stanojlo Rajičić, Vlastimir Peričić, Vlastimir Trajković, Vasilije Mokranjac, Ljubica Marić, Dejan Despić, Isidora Žebeljan, Svetislav Božić i Ivan Jevtić. Кompozicije su namenjene širem spektru instumenata (klavir, glas, violina, viola, violončelo, flauta, oboa), a izvođači su mladi priznati muzičari: Igor Dražević, klavir; Vladimir Gligorić, klavir; Dušan Panajotović, violina; Borislav Čičovački, oboa; Marko Marković, oboa; Ivan Jarić, violončelo; Mina Gligorić, sopran; Minja Marčetić, flauta i Marina Popović, viola.

Ovaj projekat, koji ima za cilj negovanje srpske muzičke kulture i decentarlizaciju srpskog kulturnog prostora, pokrenut je na inicijativu akademika Vladimira S. Кostića, predsednika SANU. Pred početak svakog koncerta, predsednik SANU ili neko od kompozitora akademika daće uvodnu reč. Na taj način će se publici približiti misija SANU, a ujedno će biti promovisana nacionalna muzika, koja je od velikog značaja, a nepravedno zanemarena, i više izvođena i priznata u inostranstvu.

Projekat je podržan i većim delom finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na sajtu SANU možete preuzeti program, biografije kompozitora i učesnika i datume i mesta koncerata https://www.sanu.ac.rs/dela-kompozitora-akademika-u-devet-srpskih-gradova/

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *