Na rimskim putevima

Rimljani su osvajali svet tako što bi moćne rimske legije jednostavno umarširale na nove prostore, a obezbeđivali mir dobrim životnim standardom i gradnjom puteva do najudaljenijih provincija.
Mnogi savremeni gradova povezani su i danas rimskim putevima, jer su neki današnji putevi izgrađeni na temeljima rimskih. Putem od Akvileje kod Trsta, preko Emone u Ljubljani, Sirmijuma u Sremskoj Mitrovici i Viminacijuma kod Кostolca, vodimo vas u zlatno doba Rima.

Poznavaoci ističu da je dugotrajnosti Rimskog carstva doprinelo to što je država ulagala u ljude, u dobar životni standard, čemu je doprinelo i to što su u potpunosti bili praktični.
Кada bi se jedan Rimljanin obreo u današnji svet, malo šta bi ga iznenadilo. U svoje vreme poznavali su i poštu, i saobraćajna pravila, imali su i neku zamenu za današnji „internet” – infomacija od današnje Britanije do Rima stizala je za samo tri sata.

Zna se da su Legionari bili najplaćeniji sloj društva, ali kako je živeo običan svet? Šta su jeli bogati, a šta siromašni? Кako su se negovali? Šta je nerviralo Seneku? Imali su vodovod, ali ko je mogao sebi da priušti čistu vod u kući?

Tragali smo za odgovorom kako je baš Rimljanima pošlo za rukom da osvoje ceo tada poznati svet, iako su Grci i Egipćani za sobom ostavili mnoga impresivna dela.

Ponedeljak, 15. jun, RTS 2 u 17,50

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *