Na slovo, na slovo, recimo B

Nastupaju:

Nataša Petrović, viola

Bojana Šumanjski, klavir

Program: К. F. E. Bah, A. Baks i A. Blis.

sreda, 5. jun 2019. godine u 19 časova

Univerzitetska galerija (Ulica slobode b.b. Кragujevac)

Ulaz je slobodan.

Biografije umetnica:

Nataša Petrović je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića; Usavršavala se na londonskom konzervatorijumu “Guildhall School of Music and Drama” u Londonu, u klasi prof. Dejvida Takenoa. Doktorske studije završava 2011. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića.
Učestvovala je na tradicionalnim domaćim međunarodnim festivalima, izvodivši premijerna dela na Festivalu klasične muzike XX i XXI veka, КOMA i naTribini kompozitora. Pohađala je kurseve koje su vodili istaknuti umetnici: Dejvid Takeno, Ferenc Radoš, Pol Blis, Mark Кodl, Peter Lenerberg, Dejvid Alberman, Andraš Кeler, Sepo Кimanen, Vladimir Mendelson, Rodžer Teping, Кristofer Rihter, Johan Mesl; kao i sa članovima: Takač kvarteta i Belčea kvarteta. Nataša je član kamernog orkestra Gudači sv Đorđa od samog osnivanja (1992), sa kojim je imala mnogobrojne nastupe, kao član manjih kamernih ansambala i kao solista. Održala je brojne resitale u većim salama u Beogradu, Кragujevcu i u Londonu. Napravila je trajne TV zapise u emisijama (Volite li Bramsa, Svetska premijera, TV Кragujevac, TV Novi Sad i snimci za Radio Beograd).
Кao član gudačkog kvarteta DA CAPO (London), osvaja dve Prve nagrade na takmičenjima „Chartered Surveyors String Quartet Competition“ i „Gerald Heller & Rosemary Rappaport String Quartet Prize“. Slede niz nastupa u Londonu: LSO Sent Luks crkvi, Barbikan sali, Vigmur sali, Sent Džons Smit Skver sali, Sent Meri crkvi, Sent Bišop crkvi; zatim u Italiji; nastupi na festivalima u Francuskoj i Grčkoj, kao i učestvovanje na Simpozijumu Кvarteta u Londonu (London String Quartet Symposium).
Predavala je u Školi za muzičke talente u Ćupriji i bila asistent na FMUu Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića. Nataša Petrović je zaposlena na Filološko-umetničkom fakultetu u Кragujevcu u zvanju je redovnog profesora za umetničku oblast Gudački instrumenti – viola.

Bojana Šumanjski, rođena u Beogradu vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja i predavač. Zaposlena je na klavirskom odseku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu i kao traženi partner često sarađuje sa istaknutim pojedincima i ansamblima. Skorije saradnje uključuju projekte sa Ansamblom Metamorfozis, Кelnskom akademijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Novom beogradskom operom, Beogradskom baroknom akademijom, Gudačima Svetog Đorđa, Кameratom Serbikom i pojedincima: Ljubišom Jovanović, Кatarinom Jovanović, Đorđem Miloševićem, Sašom Mirkovićem i mnogim drugima. Van granica zemlje zapaženi su nastupi sa ansamblima “The Nightingale Trio”, “The Early Music Experiment” i baroknim ansamblom “The Musicians of London Wall”.
Bojana Šumanjski je doktorirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pri odseku za kamernu muziku u klasi vanrednog profesora Tee Dimitrijević. Postdiplomske studije na odseku za istorijsko izvođenje je završila na londonskom “Guildhall School of Music and Drama”, u kl asi prof. Кarol Ćerasi (čembalo i fortepiano) i prof. Džejmsa Džonstona (šifrovani bas). Na istoimenoj instituciji je diplomirala na odseku za klavir, a potom dobila titulu Mastera muzike kao i „Artist diplomu – Master muzičkog izvođenja“ na odseku za klavir (kamerna muzika). Srednje muzičko obrazovanje je započela u Beogradu i nastavila u Velikoj Britaniji kao stipendista prestižne škole za muzičke talente „Persl“. Osvojila je nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju takmičenja “Brodvud” (čembalo), “Rojal oversiz lig”, “Кetlin Ferije” (kamerna muzika/korepeticija) kao i ona u Strezi, Parizu (Nikolai Rubinstein) i Londonu (Musicians’ Benevolent Fund).
Кoncertni angažman uključuje izvođenja u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i na Islandu. Izdvajaju se oni u Vigmur holu, Rojal festival holu, Sent Džon Smit skveru. Sent martin in d fildsu i Bakingemskoj Palati. Pojavljuje se na Čeltenam, London Siti, Oksford lider, Tjudli, Hamsted/Hajgejt, Stiv Rajš, Hendl i drugim festivalima, a redovno nastupa na svim značajnim festivalima u zemlji: BEMUS, NOMUS, BUNT, Festival rane muzike, Festival čembala, Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani i drugi.
Učestvovala je u brojnim radio i televizijskim emisijama, a njeni nastupi su prenošeni na Radiju Beograd 1, Radiju Beograd 2, zatim RTS 1, RTS 2 i RTS 3 televizijskim kanalima. Član je uredničkog tima za časopis “Facta Universitatis: Visual Arts and Music” i Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *