Najbolji zoološki vrt u Evropi

Britanski stručnjak za zoo vrtove Entoni Šeridan je izabrao zoološki vrt Šenbrun u Beču za najbolji zoološki vrt u Evropi šesti put zaredom. U kategoriji vrtova sa više od jednog miliona posetilaca tokom godine Šenbrun je na prvom mestu ispred vrtova u Lajpcigu i Cirihu. 

Od početka rangiranja 2008. godine bečki zoološki vrt se nalazi na vrhu liste. Ukupno 126 zooloških vrtova iz 29 zemalja je učestvovalo u rangiranju. Ocenjivani su u 40 kategorija kao što su uzgoj životinja, zaštita vrsta, biodiverzitet, zoo-pedagogija, istraživanje, broj posetilaca, oznake, čuvari, marketing i gastronomska ponuda. 

Zoološki vrt Šenbrun već dugo predstavlja ne samo priliku za odmor i provođenje slobodnog vremena već i mesto za istraživanje, obrazovanje i očuvanje vrsta. Poslednje godine je obeležilo više značajnih događaja: uspešan uzgoj koala, otvaranje novog objekta za vrstu majmuna Berberski makaki i vrstu divljih koza Berberska ovca, dolazak na svet četiri mladunca geparda i potomstvo polarnih medveda. 

„Imenovanje za najbolji zoološki vrt u Evropi je važno priznanje za naš rad. Jedan od naših primarnih ciljeva jeste da zaustavimo izumiranje vrsta“, izjavio je Štefan Hering-Hagenbek, direktor Šenbruna u Beču.

 

Foto:  © Daniel Zupanc

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *