Najlepše je učenje – učenje kroz igru!

Na Radio-televiziji Srbije od jeseni gledamo novi kviz za decu! I to ne bilo koji kviz, već „NTC kviz“, nastao prema sistemu učenja osnivača Mense Jugoslavije – dr Ranka Rajovića.

 „Nikola Tesla Centar“ (skrećeno NTC) je Odsek Mense za darovitu decu. Začetnik NTC sistema učenja, dr Rajko Rajović, osnivač je Mense Jugoslavije, član Borda direktora svetske Mense i predsednik Komiteta svetske Mense za darovitu decu.

 „NTC kviz“ je jedinstven po tome što ne predstavlja test znanja i informisanosti, već kviz misaonih veština, pa će ispred malih ekrana moći da se ravnopravno nadmeću deca i roditelji. Za dobijanje poena u igrama biće neophodna pažnja, koncentracija, asocijativno mišljenje, povezivanje znanja, ali i – timski rad.

U šesnaest epizoda kviza gledaćemo šesnaest četvoročlanih ekipa, sastavljenih od dece uzrasta od drugog do četvrtog razreda. Kviz će imati sedam standardnih igara i svaka igra predstavljaće jednu NTC tehniku. Posebnu radost kod gledalaca izazvaće igra iznenađenja, jer će specijalni gost u svakoj epizodi biti neko ko je deci uzor – Stefan Milenković, Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović, Milica Mandić, Mihail Dudaš, Klara Hrvanović, Luka Grbić, Jasminka Petrović…

NTC sistem učenja odvija se pod sloganom „Učenje kroz igru“ i nastao je sa idejom da deca razviju sve svoje biološke i genetske potencijale. Iako je prevashodno zamišljen kao platforma za rad sa darovitom decom, program se vremenom razvijao i sada uključuje svu decu, poštujući njihove individualne mogućnosti. Ovaj sistem učenja prihvaćen je i primenjuje se u 15 država Evrope, a kod nas je akreditovan od strane Ministarstva obrazovanja od 2008. godine.

Autor kviza je dr Ranko Rajović, urednik i scenarista Jelena Popadić Sumić, voditelj glumac Miljan Prljeta, a kviz je realizovan u izvršnoj produkciji „Tradegator 011“.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *