Najveće svetske planine: Everest

Planine su među najopasnijim mestima na svetu, ali njihovoj se čari ne može odoleti. Ova dokumentarna serija istražuje najpoznatije svetske vrhove te otkriva njihova istinska čuda i skrivenu osobnost.

Ta četiri vrha jesu: Mont Everest, najviša planina na planetu; Mont Blan, najviši vrh u zapadnoj Evropi i kolevka modernog planinarstva; Kilimandžaro, neverovatan afrički vulkan koji je jedinstven po tome što ima pet ekosastava pa je izazovni uspon na zaleđeni vrh jedan od najspektakularnijih na svetu; i Ben Nevis, najekstremnija i najopasnija planina u Britaniji.

Lična iskustva svedoka i stručnjaka donose niz priča, uključujući dramatične prve pokušaje da se ti vrhovi osvoje, epske borbe ljudskog preživljavanja uprkos izgledima, prirodna čuda svake planine koja oduzimaju dah i izvanredan životinjski svet koji nastanjuje najviša mesta na planeti. Veličanstvene arhivske snimke i nikad pre viđen sadržaj koji su stvarali sami korisnici zajedničkim snagama gledalaca odvode u srce zbivanja dok svaka emisija pruža izvanredne uvide – recimo, kako su fosili 400 miliona godina starih morskih stvorenja pronađeni na vrhu Mont Everesta, koji te planine prikazuju u totalno novom svetlu.

Ponedeljak, 29. jun,  HRT1 u 20

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *