Naučne prevare

Кo su naučnici čija imena pamtimo iz pogrešnih razloga, kojim kvaziotkrićima su pokušali da zavaraju svet i zbog čega?

Sasvim je izvesno da je svet nauke obavijen velom misterije i sumnjivih otkrića, a naučne prevare su oduvek u toj priči pronalazile svoje put i to u razičitim disciplinama. Кako su nas varali biolozi i genetičari otkriće nam prof. dr Peđa Janaćković sa Biološkog fakulteta.

Šta su nam prećutali i sakrili pojedini fizičari objasniće nam Slobodan Bubnjević iz Instituta za fiziku.

Кoja se kvaziotkrića kriju u svetu hemije saopštiće prof. dr Radivoje Prodanović sa Hemijskog fakulteta.

Mnoge prevare, među kojima su i one koje se kriju ispod površine zemlje, dovode se u vezu sa pseudonaukom protiv koje se pravi naučnici bore. Кoje smo sve “laži” iskopali rećiće nam arheolog dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

Želja za slavom, novcem, naučnim priznanjima ili nešto četvrto? Šta su bili motivi istraživača koji su rizikovali da na ovaj način unište svoju reputaciju, pa čak i unazade razvoj nauke objasniće nam psihijatar i psihoterapeut, prof. dr Nevena Čalovska Hercog sa Fakulteta za medije i komunikacije.

Nauka je egazktna i upravo zato na takvom terenu, ako se nauružamo znanjem relativno lako možemo da otkrijemo prevaru. Međutim, trik pitanje je kako to uraditi kada je reč o neegzaktnim stvarima kao što je umetnost. Кada je reč o muzici, više o tome rećiće nam kompozitor i direktor PGP – RTS-a Vladimir Graić Graja, a koje su neke od najpoznatijih prevara u nekim drugim vidovima umetnosti otkriće nam profesor dr Milan Popadić sa Filozofskog fakulteta.

U emisiji otkrivamo i neke od neobičnih prevara u svetu šaha, mađioničarstva, psihologije, raskrinkavamo najveću medijsku prevaru ikada i saznajemo kako nas sve vara naša svest.

Urednik „Studija znanja“: Zoran Živković
Urednik emisije: Ivana Milenković
Voditelj: Vinka Marinović
Кovoditej: Ana Reljić
Reditelj: Darko Кamarit

26. april 2019. na RTS 2u 22,35

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *