Naučnice u društvu

Trodnevna naučna konferencija „Naučnice u društvu“ biće otvorena u utorak, 11. februara, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU. Na otvaranju će govoriti prof. dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, dopisni član SANU Tanja Ćirković Veličković, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, i dr Miroslava Lukić Кrstanović, koordinatorka projekta. Potom će biti prikazan dokumentarni film „Naučnice u društvu: značajne, a nevidljive“ i biće otvorena izložba naučnih publikacija učesnica skupa koju je priredila Biljana Milenković Vuković, bibliotekar-savetnik.

Na konferenciji će prvog dana biti promišljen i razmatran položaj naučnica o/u društvu, dok će u sredu, 12. februara, sesije biti posvećene naučnim disciplinama i rodnoj ravnopravnosti. Govoriće se i o paralelama u regionu i svetu, kao i o feminističkom znanju i obrazovanju kroz istoriju. Poslednjeg dana konferencije, nakon predavanja Svetlane Slapšek, krovna tema biće „Biti naučnica: interpretacije“.

Izlagači su eminentne naučnice iz različitih oblasti.

Кonferencija je organizovana u okviru projekta Etnografskog instituta SANU „Položaj naučnica u društvu i na tržištu rada u Srbiji“ (Program participacije Uneska).

Program skupa pogledajte ovde: Научнице у друштву, програм

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *