Nauka 2019: Video igre

Upoznati smo sa lošim stranama igranja video igara, međutim, svesni smo da sve ima dve strane medalje, te da treba ići u korak sa najnovijim istraživanjima. Upravo jedno takvo istraživanje svedoči i o dobrobiti koju možemo imati od video igara – od razvijanja kreativnosti i vežbanja moždanih funkcija, do novih radnih mesta koja niču zbog potreba gejming industrije. Ovom temom bavili smo se u istraživačkom kontekstu, nezapostavljajući njene negativne aspekte.

Кroz emisiju istražujemo u kojoj meri je igranje video igara loše i prelazi u zavisnost, a koje su pozitivne strane toga, ukoliko znamo pravu meru. Sa sagovornicima smo pričali o ulozi roditelja u gejming svetu i kako uočiti da li dete pokazuje znake zavisnosti ili igra „odgovorno“, ali i kako da roditelj bude adekvatan autoritet detetu. Zatim smo spominjali popularna zanimanja poput kosplejera, dizajnera zvuka i kompozitora muzike za video igre, psihologa za gejmere, te pokretanje „gejming sekcija“ u osnovnim školama, kao i sve brojnije manifestacije na ovu temu – „Gejms Кon“ i „Gejming Fer“ koji se održao na Fakultetu organizacionih nauka. Saznali smo kako izgleda život profesionalnih gejmera, istorijat video igara i zašto ova grana IT industrije iznedrava zanimanja budućnosti.

Sagovornici: psihijatar-psihoterapeut dr Oliver Vidojević, master za psihologiju sporta na Univerzitetu Juvaskula u Finskoj i mentalni trener za gejmere Milan Dumić, kosplejer Borivoje Naumovski, kolumnistkinja „Ova mama je gejmer“ i dobitnica američke nagrade za najuspešniju ženu u IT industriji Danica Manojlović, profesionalni igrač Sandro Nisić, dizajnera zvuka i kompozitor muzike za video igre Nikola Nikita Jeremić, osnivač „Balkan Tjub festa“ Dušan Srbljak i organizatorke sajma „Gejming Fer“, ispred Unije studenata Fakulteta organizacionih nauka – Anđela Кašćelan i Sofija Butulija.

Urednica emisije i voditeljka: Dragana Daničić

Petak, 17. maj u 18 sati, RTS 2

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *