Nauka o snu

Dugo smo smatrali da je spavanje samo način da “napunimo baterije”. Međutim, taj stav se sada menja. Od kontrolisanja težine, preko sposobnosti učenja, do odbrane od bolesti poput Alchajmerove… Širom sveta naučnici tragaju za odgovorom na pitanje: zašto spavamo?

Gotovo sva živa bića manje ili više vremena provedu spavajući. Međutim, istraživanja na pticama, sprovedena na Univerzitetu Maks Plank otkrivaju da jednohemisferni san, način spavanja karakterističan za ptice, foke, kitove i delfine dokazuje da je san mnogo više od pukog čuvanja energije. Nakon novih istraživanja, naučnici uspavani mozak vide kao mašinu koja je čak aktivnija nego u budnom stanju. Te procese smatraju preduslovom za sve što se dešava dok smo budni.

U dokumentarnoj emisiji “Nauka o snu” doktor Dženifer Gardi otkriva na koji način popodnevna dremka nakon učenja novih stvari, omogućava bebama da zapamte ono što ste im pokazali. I da li isti sistem važi za odrasle. Kako neispavanost utiče na donošenje odluka, na unos hrane, i na koji način se tokom sna mozak rešava nepotrebnih proizvoda dnevnih aktivnosti. I da li se na taj način i u kojoj meri čuva od neuro-degenerativnih bolesti poput Alchajmerove?

“Nauka o snu” (Proizvodnja TVF International, 2016, obrada Redakcija naučnog programa) na programu je u subotu, 15. februara u 14.00, RTS 2

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *