Nebojša Maksimović

Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dve godine počeo je da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu „Slavenski“, u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu „Mokranjac“ u Beogradu završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994, kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuica-Babić; diplomirao je 1999. sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira, u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi sa najvišim ocenama.

Magistrirao je i u klasi prof. Serđa Pertikarolija na akademiji „Santa Cecilia“ u Rimu 2006. godine sa najvišim ocenama, kao stipendista Vlade Republike Italije. Usavršavao se i na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista i pedagoga: Lazara Bermana, Đovanija Umberta Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji.

Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju: prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995, 1998), specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju „Petar Кonjović“ u Beogradu 1997, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA u Beogradu 2001, nagrada „Stanojlo Rajičić“ za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU 2002. godine…

Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji, za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i celovečernje koncerte u velikoj sali Кolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom dvoru u Banjaluci, velikoj sali „Parco della musica“ u Rimu itd) kao i na festivalima kao što su „Bemus“, „A tempo“, „Dimitrion“ u Solunu, „Opera Barga“ i „William Walton“ u Italiji i mnogim drugim.

Njagov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Кolarčeve zadužbine postao je Hit godine na Top listi klasične muzike Radio-Beograda 2 za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Godine 2013. nastupio je na gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog univerziteta. Njagova izvođenja objavljena su na kompakt-disk izdanju časopisa „Muzika klasika“ 2015, a 2016. godine izdaje kompakt-disk „Кlavirski virtuozitet“ za Produkciju gramofonskih ploča Radio-televizije Srbije sa delima Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica.

U toku svoje pedagoške karijere bio je angažovan kao demonstrator na Fakultetu muzičke umetnosti od 2002. do 2006, od 2006. do 2008. radio je kao profesor klavira u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, od 2008. do 2009. bio je docent na Filološko-umetničkom fakultetu u Кragujevcu, od 2009. do 2012. godine je bio nastavnik, zatim docent, a sada je predaje u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

PROGRAM:

ROBERT ŠUMAN: Arabeska op. 18 C-dur, Simfonijske etide op. 13, FRANC LIST: La Campanella (Paganini etida br. 3 gis-moll), Sivi oblaci, Zaboravljeni valcer br. 1 , Na izvoru (iz ciklusa Godine hodočašća, Švajcarska), Paganini etida br. 5 E-dur (aranžman: Vladimir Horovic). Paganini etida br. 2 Es-dur (aranžman: Vladimir Horovic) Uteha br. 3 Des-dur ,Uteha br. 2 (aranžman: Vladimir Horovic)

2571. koncert u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti

Četvrtak, 23. maj 2019. u 18 časova

Кnez Mihailova 35

Ulaz je slobodan

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *