Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja

Žiri Nagrade DKSG za najbolju knjigu nefikcijske književnosti u 2019. godini – dr Ana Stišović Milovanović, predsednica, dr Tomislav Brlek i pisac Svetislav Basara – doneo je jednoglasnu odluku da je najbolje delo nefikcijske proze koje je prvi put objavljeno 2019. godine u Republici Srbiji knjiga VLAHA BOGIŠIĆA „Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja“ u izdanju Službenog glasnika.

Ove godine, usled nove svetske, a time i naše situacije, nagrada se sastoji samo od skuplture, umetničkog rada Dragana Ve Ignjatovića (1968-2008). Zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa DKSG i pozivamo izdavače i autore da pošalju knjige koje su izašle 2020.

Iz saopštenja žirija: „(…) Knjiga Vlaha Bogišića se izdvojila kvalitetima, koji na najbolji način prezentuju nefikcijsku prozu. Ona je u izvanrednom odnosu spojila dokumentarno i esejističko, kroz stil koji je izbalansirao oba diskursa. To je rukopis erudite, koji činjenicama vlada besprekorno, ali im daje i sasvim lična, lucidna i često neočekivana tumačenja. Elokventno, ali najpre i najviše nadahnuto kazivanje o književnoj istoriji ili istoriji zbivanja na ovim prostorima, istovremeno otkriva filigranske detalje za koje se malo zna, ili podseća na opštepoznate činjenice, osvetljene novim tumačenjima. Hronotop Bogišićeve knjige je složen: njegova su interesovanja jednako i u prosvetiteljstvu, romantizmu, moderni ili književnosti XX i XXI veka. Vremena su i mitska i realna, istorijski determinisana dramatičnim događajima ili anegdotskim medaljonima. Slike su dubrovačke, konavljanske, zagrebačke, beogradske, ali u njih se upliću i Beč, Venecija, London, Firenca, Pariz, Petrograd. (…)“

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *