Niko i ništa

Petak, 14. februar u 20h, Bitef teatar

U okviru MESECA NEZAVISNE SCENE u Bitef teatru u petak, 14. februara u 20h gostuje predstava „Niko i Ništa“, nova predstava umetničke grupe „Tri groša“ čija se premijera održala u decembru 2019. godine  u Prvom prigradskom pozorištu Lazarevac, Puls Teatru, koje je i koproducent predstave. Predstava je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Ova multidisciplinarna predstava inspirisana je memoarima Džordža Orvela „Niko i ništa u Parizu i Londonu“, Beketovim skitnicama, Badjuovim tekstom „Naša nevolja dolazi izdaleka, naše zlo dopire nadaleko“, kao i svakodnevicom, lokalnom i globalnom, tranzicionim kapitalizmom i klimatskom krizom.

Predstava pripada tradiciji fizičkog teatra, ne koristi jezik kao sredstvo komunikacije, već njen tekst predstavljaju upravo tela izvođača, njihovi odnosi, ritmovi, predmeti prisutni na sceni koji nose snažan simbolički potencijal i situacije koje nastaju u interakciji svih elemenata. Pažnja i interpretativni alat gledaoca, na taj način, angažovani su ali i zabavljeni sve vreme predstave. Gradeći snažan klovnovski izraz kod izvođača, autorski tim želi da progovori o ozbiljnim temama na pitak, nežan i oslobađajući način.

Autorski tim predstave čine rediteljka Ana Popović i izvođači Danka Sekulović, cirkuska akrobatkinja, Tamara Pjević, plesačica i Maja Nikolić, glumica i u formalnom pogledu, nastavljaju istraživanje na polju tela, izvođačkog, ali i društvenog, započeto u ranijim zajedničkim projektima. U autorskom timu nalazi se prvi put mladi perkusionista Dimitrije Spremo, zadužen za muzički izraz predstave, a tu je ponovo i Slavica Dolašević, i ovog puta odgovorna za art direkciju. Autorski tim definiše svoju predstavu kao dramsko-cirkusko-plesni antispektakl. Sa ovom predstavom, grupa „Tri groša“ nastavlja da neguje tradiciju „pozorišta za sve generacije“.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *