Noć istraživača 2020 – Nauka struji online

Uz poštovanje svih epidemijskih mera Evropska noć istraživača ove godine biće održana 27. novembra u virtuelnom svetu. U godini koja protiče u znaku aktuelne pandemije organizatori Evropske noći istraživača odlučili su da najveću i najzabavniju naučnu žurku učine dostupnom svim radoznalcima samo uz nekoliko klikova!

Tema ovogodišnje Noći istraživača je digitalna nauka! Većina programa ove godine biće u online formatu:

  • Na YouTube kanalu Noć istraživača Novi Sad postavljene su demonstracije digitalne nauke;
  • Android aplikacija “Night of Researchers 2020“ (može da se preuzme na Google Play prodavnici) omogućiće svakom da kroz igru “Lov na nauku” sakupi određen broj trofeja u gradu i tako ostvari pravo da učestvuje u kvizu u “Naučnom igralištu” i osvoji nagradu!;
  • U paviljonu pored zgrade Rektorata u Novom Sadu u toku je izložba interaktivnih eksponata “Naučno igralište” koju ljubitelj nauke i novih saznanja može da poseti svakog dana sem nedelje do kraja novembra u periodu od 14h do 18h.

U samoj Noći istraživača 27. novembra 2020. god. od 17 časova naši istraživači vas očekuju u “live” strimingu na YouTube kanalu Noći istraživača Novi Sad. Biće održano nekoliko predavanja na temu COVID-19 epidemije ali i o naučnim dostignućima koja su se desila ove godine:

17,00 – 17,30 “Šta su to virusi?”, predavač: Damir Gavrić (Prirdno – matematički fakultet u Novom Sadu);

17,45 – 18,15 “Da li nas maske stvarno štite od virusa i druge medicinske nedoumice?”, predavač: doc.dr Izabella Fabri (Medicinski fakultet u Novom Sadu):

18,30 – 19,00 “Čudna ponašanja tokom COVID-19 pandemije”, predavač: prof.dr Bojana Dinić (Filozofski fakultet u Novom Sadu)

19,15 – 19,45 “Da li 5G antene i zračenje zaista utiču na viruse?”, predavač: prof. dr Tijana Prodanović (Prirodno – matematički fakultet u Novom Sadu)

20,00 – 20,30 “Kosmos uživo sa Marinom i Teodorom”, predavači: MSc Marina Pavlović (Matematički institut SANU) i Teodora Žižak (Matematički fakultet)

Posetioci će moći da u komentarima postavljaju pitanja predavačima. Povežite se digitalno sa naukom 27. novembra, a već sada zapratite našu FB stranicu i YouTube kanal!

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta. Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Univerzitet u Novom Sadu i Prirodno matematički fakultet Novi Sad sa partnerima: Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *