Nominacija filma „Proleće na poslednjem jezeru“ za nagradu u kategoriji TV filmova na festivalu Prix Europa

Televizijski film u produkciji Radio-televizije Srbije Proleće na poslednjem jezeru, u režiji Filipa Čolovića, a po scenariju Vuleta Žurića, nominovan je za nagradu u kategoriji TV filmova na prestižnom festivalu Prix Europa.

Ove godine, u predselekciji prijavljeno je čak 642 programa od strane 263 organizacije, a film Proleće na poslednjem jezeru našao se među odabranim igranim sadržajima koji konkurišu za nagrade na festivalu koji će se održati od 18. do 25. oktobra.

Prix Europa osnovan je 1987. godine, sa ciljem da promoviše evropske kulturne vrednosti. Tokom godina postao je jedan od vodećih televizijskih festivala, u okviru kog se dodeljuju nagrade kako za igrane, tako i dokumentarne televizijske forme.

Istorijska drama Proleće na poslednjem jezeru, smeštena u godine na početku Drugog svetskog rata, istražuje neizvesnu sudbinu jugoslovenskih diplomata deportovanih, iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, u hotel na obali Bodenskog jezera. Među njima, u ovom hotelu našao se i naš veliki pisac – Ivo Andić, u to vreme veleposlanik jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Berlinu.

Glumac Tihomir Stanić ponovo se našao u ulozi velikog književnika Ive Andrića, a pored njega glumačku ekipu čine i Marija Vicković, Dragan Petrović, Olga Odanović, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija, Boris Komnenić, Nataša Tapušković, Aleksandar Ristoski, Nebojša Milovanović, Branislav Trifunović, Katarina Marković, Radomir Nikolić, Jovan Jovanović, Saša Đurašević, Dragan Vučelić.

Reditelj: Filip Čolović
Scenarista: Vule Žurić
Direktor fotografije: Gojko Despotović
Montažer: Bojan Filipović
Izvršna producentkinja: Marija Bereta
Urednica: Tamara Baračkov
Scenografkinja: Miroslava Andrejević
Kostimografkinja: Natalija Kašubović Lukić
Kompozitor: Srđan Marković

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *