Nova metoda operacije srčanog zaliska

U Beču je nedavno počela da se izvodi nova minimalno invazivna metoda operacije srčanog zaliska u slučajevima stenoze odnosno suženja aortnog zaliska. 

Od 653 operacije srca koje su izvedene u ovoj godini u bečkoj klinici Floridsdorf više od pola su bile operacije srčanog zaliska i ugradnje bajpasa. Nova metoda pod nazivom MIC LAT-S tenika ili Majami pristup podrazumeva bočni pristup zalisku ispod pazuha kroz rez veličine pet centimetara kroz koji se uvodi novi srčani ventil. Procedura omogućava brži oporavak pacijenta, jer ne mora da se seče grudna kost i stabilnost grudnog koša ostaje očuvana. Sa ovom hirurškom metodom takođe ne moraju da se seku važni krvi sudovi. 

Dve bečke lekarke Mariluize Harer i Danijela Gajsler su izučile novu metodu kod profesora Uca Kaperta sa Univerzitetske klinike za bolesti srca u Drezdenu. Klinika Floridsdorf je sada druga ustanova na nemačkom govornom području koja sprovodi ovu metodu. Do sada su izvedene dve operacije na pacijentkinjama preko 70 godina starosti što znači da je primena moguća i kod starijih osoba sa već postojećim oboljenjima. 

 

Foto: © Jafar Ahmed 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *