Nova Nigerija

Nigerija je globalno među najbrže rastućim tržištima za šampanjac i privatne avione. Istodobno, 60 posto stanovništva živi s manje od dolara dnevno. Jesu li bogate zalihe nafte u nigerijskom slučaju blagodet ili prokletstvo? Jesu li lideri s vizijom, jake institucije i borba protiv korupcije jemstvo nove Nigerije?
Zašto je preduzetništvo ključ održivog razvoja Crnog Kontinenta, kako su svoj nigerijski san s varjačom u ruci ostvarila braća blizanci iz Lagosa? Svake godine na nigerijsko tržište rada ulazi otprilike dva miliona mladih, bez posla ih je deset puta više. Je li to glavni razlog odliva mozgova iz prve afričke ekonomije?
Koliko se brzo Nigerija digitalno transformiše, kako dočekuje četvrtu industrijsku revoluciju? Projekcije kažu da će do 2050. godine Nigerija, u kojoj živi svako peto dete na svetu koje ne pohađa školu, biti treća najmnogoljudnija zemlja. Koji su ostali milenijumski izazovi pred nigerijskim društvom?
Koliko je poslovnim ženama teško kročiti kroz i dalje patrijarhalno društvo? Kako je najsvestranija i najpoznatija nigerijska umetnica sa šest razreda osnovne škole dogurala do tri doktorata?
Koliko je Nigerija globalizovana, je li na tom putu izgubila deo kulturnog nasleđa? Koliko je u savremenom nigerijskom narativu i dalje prisutan duh Fele Kutija?
Koji su izazovi svakodnevnog života u Lagosu, najvećem afričkom gradu i najbrže rastućem svetskom metropolisu? Zašto Lagos zovu grad generatora? Kako izgleda život u Makoku, najvećem svetskom slemu na vodi?
Kako od zemlje koja uvozi većinu hrane Nigerija planira opet postati prehrambeno samodovoljna? Gde se nalazi prva fabrika hibridnog semenja riže u Africi?
Što su mandrili i gdje se nalazi rezervat s najuspjenijim rasplodnim programom u zatvoreništvu jednog od ugroženih svetskih primata?

Sreda, 30. septembar, HRT 1 u 21

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *