Nova tehnika u dijagnostici raka

Naučnici sa Tehničkog univerziteta (TU) u Beču razvili su novu tehniku u dijagnostici raka koja dozvoljava 3D prikaz celokupnog tumora. Do sada se analiza tumora vršila uzimanjem isečaka tkiva koji čine tek hiljaditi deo tumora. 

Koristeći poseban hemijski proces naučnici su uspeli da tkivo tumora dojke učine providnim, a da pritom struktura ćelija ostane neizmenjena, i da ga nakon toga uz pomoć specijalnog ultramikrosopa osvetle. Tako se tkivo analizira sloj po sloj, a na kompjuteru se prikazuju različiti preseci tumora bez uzimanja isečaka. Na taj način se došlo do otkrića koja do sada nisu bila moguća, pa je na pojedinim snimcima ustanovljeno da su mlečni kanali u dojkama bili zapušeni ćelijama raka.

Problem kod operacije tumora je što nije uvek moguće odstraniti ceo tumor, pa je nakon toga neophodno da se pacijent ponovo operiše ili podvrgne terapjii zračenja, što je često slučaj kod operacije raka dojke, a biopsija ne dozvoljava analizu celokupnog tkiva. Nova tehnika omogućava sasvim nove uvide u pogledu analize tkiva tumora.  

Tehnički univerzitet u Beču je sproveo ovo istraživanje u saradnji sa Institutom za patologiju Tehničkog univerziteta u Minhenu koji je stavio na raspolaganje većinu uzoraka tumora dojki. Klinika za hirurgiju Opšte bolnice u Beču je dostavila uzorke drugih vrsta tumora. 

„Uvereni smo da će ova metoda doneti revolucionarne promene u oblasti patologije. U kraćem vremenskom roku će se postići veća pouzdanost u dijagnostici“, izjavio je dr Hans-Ulrih Dot sa TU u Beču. Nova tehnika je objavljena u naučnom časopisu „Nature scientific reports“.

Nature scientific reports

Foto: © TU Wien

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *