Novi sjaj rimskih spomenika

Rimski spomenici izloženi u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu (Beogradska tvrđava, Donji grad), u sastavu stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu, pripadaju Zbirci antičkih i srednjovekovnih epigrafskih i anepigrafskih spomenika. Ovaj redak i raznovrstan fond, najstariji i najbrojniji ove vrste u Srbiji, prikupljan je od osnivanja Muzeja 1844. godine. Izloženi sarkofazi, nadgrobni spomenici, žrtvenici, počasni spomenik, baza sa spiskom veterana, natpisi sa građevina i elementi dekorativne plastike, najvećim delom su otkriveni u Beogradu (Singidunum). Izvestan broj potiče sa lokaliteta na Кosmaju, u Кostolcu (Viminacium), Sremskoj Mitrovici (Sirmium), kao i sa drugih nalazišta u Srbiji, dok su pojedini iz Albanije. Svi pripadaju hronološkom rasponu od I do IV veka.

U Narodnom muzeju u Beogradu su od sedamdesetih godina prošlog veka izvođeni konzervatorsko – restauratorski radovi na spomenicima iz ovog fonda. O značaju tih procesa, koji se odvijaju uglavnom u konzervatorsko-restauratorskim ateljeima i laboratorijama Muzeja, retko se govori, a procesi za publiku ostaju nevidljivi.

Dokumentarna izložba ”Novi sjaj rimskih spomenika. Кonzervacija i restauracija rimskih spomenika iz lapidarijuma Narodnog muzeja u Beogradu” prikazuje izbor kompleksnih i zahtevnih konzervatorsko-restauratorskih tretmana, izvedenih od 2006. do 2008. i od 2011. godine do danas, na nadgrobnim spomenicima i sarkofazima izloženim u Velikom barutnom magacinu. Radovima je do početka prošle decenije rukovodio Slobodan Savić, konzervator savetnik.

Autori ove izložbe: Veselinka Ninković, muzejski savetnik i kustos Zbirke i konzervatori Mina Jović i Marko Stamenković, imali su za cilj da širu javnost upoznaju s nizom postupaka i intervencija na muzejskim predmetima iz lapidarijuma, koji je bio idealno mesto za rad sa teškim i velikim spomenicima od kamena, kao što su sarkofazi. Rimski figuralni sarkofazi iz II–III veka, s predstavama u visokom reljefu, po stilu i kvalitetu izrade čine dela izuzetne umetničke i zanatske vrednosti. Složeni radovi na njima bili su uslovljeni zatečenim stanjem, a u pronalaženju najadekvatnijih metoda i za kulturna dobra najboljih rešenja, pred stručnjacima je bio dvostruki zahtev, estetski i istorijski.

Zahvaljujući višegodišnjim konzervatorsko-restauratorskim radovima na kamenim spomenicima, od kojih su pojedini predstavljeni na izložbi, u mogućnosti smo da muzejski predmet sagledamo i publici prikažemo u njegovoj celovitoj formi i punom estetskom izrazu.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *