Novi srpski umovi 2

Emitovanje: petak, 04.10.2019. RTS 2 u 18.25

Tajna kontrolisanja fuzije pomoću magnetnog polja otkrivena je 50-tih godina prošlog veka. Oduševljeni naučnici bili su ubeđeni da će za 30-tak godina biti razvijeni stabilni i funkcionalni fuzioni reaktori. Međutim, to se uprkos ogromnim naporima svetske naučne zajednice - nije desilo.
Studenti fizike na Fizičkom fakultetu u Beogradu još na osnovnim studijama upoznaju se sa najakutelnijim pitanjima savremene fizike uključujući i pitanje kontrole fuzije, fenomena dobijanja više energije iz uložene manje energije. Ovaj fenomen nije nikakava tajna za fizičare, ali stabilna proizvodnja energije iz fuzionih reaktora, to još uvek jeste.

Zato je za mlade naučnike u Laboratoriji za fiziku i tehnologiju plazme Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu pravi izazov učešće u rešavanju dela ovog svetskog naučnog zadatka.

U drugoj epizodi „Novi srpski umovi“ predstavljamo vam studente doktorskih studija koji rade na magnetoplazmenom akceleratoru. Videćete kako izgleda eksperiment koji simulira kratkotrajno izlivanje plazme, što je čest slučaj u fuzionim reaktorima, i zbog čega je to važno istraživanje.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *