Novi srpski umovi

Emitovanje: petak, 18.oktobar u 18,35 n RTS2

U četvrtoj epizodi serijala „Novi srpski umovi“ mladi naučnici odgovaraju na brojna pitanja poljoprivrednika ne samo kod nas nego i u svetu i to uz pomoć kreativne upotrebe inforamcionih tehnologija.

Šta sejati na svojim njivama? Кako pametno odabrati poljoprivrednu kulturu koja najbolje uspeva baš na tom zemljištu? Da li je dovoljna postojeća mehanizacija ili je potrebno investirati u novu? Hoće li se ulaganja isplatiti? Кao predvideti kretanje cena krajnjeg proizvoda na tržištu?- samo su neka od brojnih pitanja koje muče poljoprivrednike i to ne samo kod nas već i svuda u svetu.
Ovako kompleksan set problema prevazilazi znanje i iskustvo bilo kog agronoma, čak i grupu vrhunskih stručnjaka jer je broj faktora koji utiču na najbolju odluku poljoprivrednog proizvođača - ogroman. Zato se takva odluka danas prepušta veštačkoj inteligenciji koja za kratko vreme obrađuje giganski skup podataka.

Кako bi podstakao razvoj pametne poljoprivrede i inovativne upotrebe informaciono-komunikacione tehnologije u obradi velikih podataka, Globalna mreža istraživčkih centara pokrenula je svetsko takmičenje pod nazivom „Inspirišući izazov“. Na ovom svetskom takmičenju, znanje su odmerili i mladi naučnici novosadskog Instituta BioSens i vratili se kao pobednici sa takmičenja održanog u Кeniji.

Do pobedeničke ideje mladi tim BioSensa nije došao preko noći. Кako kažu, to je živi projekat koji se neprestano razvija i usavršava. Prvu verziju inovativnog rešenja predstavljili su 2016. na Sindžentinom takmičaju „Izazov za useve“, osvojivši 4. mesto, a već naredne godine na istom takmičenju odneli su pobedu. Da bi sa još boljim rešenjem, 2018. u Кeniji na „Inspirišućem izazovu“ nadmašili poznate svetske naučne institute poput Em Aj Ti-a, Urbana-Šampejna i najbolje evropske i azijske univerzitete.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *