Novi srpski umovi

Emitovanje: petak 25. oktobar 2019, 17.30 RTS 2

Savremeni život se sve više iz fizičkog premešta u sajber prostor. Ovaj beskonačni novi svet otvara nesagledive mogućnosti za poslovanje, trgovinu, učenje, zabavu, istraživanje, ali krije i brojne opasnosti.

Кao što se u fizičkom svetu, zbog bezbednosti, u kuću ne puštaju nepoznate osobe, tako se ni u digitalni prostor ne dozvoljava pristup neidentifikovanim entitetima. Međutim autentikacija ili utvrđivanje identiteta nekog subjekta u sajber prostoru mnogo je veći problem nego u realnom svetu. Zbog toga je jedan od velikih izazova savremenih istraživača dizajniranje tehnika za utvrđivanje identiteta subjekta i kontrola sigurnosti tih tehnika.

Za sve to su potredna znanja iz različitih matematičkih disciplina: matematičke analize, algebre, verovatnoće i drugih naučnih metoda u oblati kriptografije. U novoj epizodi serijala „Novi srpski umovi“ upoznajemo vas sa mladim naučnicama iz Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti koje upravo rade na ovim složenim zadacima pod mentorstvom iskusnih eksperata koji rukovode „Nacionalnim centrom za bezbednost i privatnost u digitalnom prostoru“.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *