Novi zakon: Varanje na ispitima – dve godine zatvora

Očekuje se da novi zakon bude donesen u Australiji! Po njemu će roditelji ili prijatelji koji pomažu studentu da završi zadatak, bez obzira na to koliko mala ta pomoć bila, mogu snositi drakonske posledice.

Prema predloženom zakonu, svako ko je proglašen krivim za pomaganje u varanju ove vrste, mogao bi se suočiti s do dve godine zatvora ili novčanom kaznom do 147.000 američkih dolara.

Analitičari smatraju da je ovakav zakon posledica sve češćih "studentskih prevara", odnosno angažovanja drugih osoba za polaganje ispita umesto "stvarnog" studenta.

Pri tom, oni koji su pisali novi zakon nisu se ograničili samo na ovakvu vrstu prevare, već će sada posledice snositi i prijatelji, pa čak i roditelji, ukoliko na nedozvoljen način pomognu studentu da savlada postavljene zadatke.

Takođe će biti sankcionisani i oni koji "nedozvoljeni spas od učenja" potraže "online" putem. Mada, u tom slučaju, australijska jurisdikcija mora da se ograniči samo na zabranu pristupa takvim sajtovima, a ne i na "primenu zatvorskih mera" prema stranim državljanima.

A, kod nas...

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *