O mitološkoj prošlosti Srba: istina i zablude

Srpska akademija nauka i umetnosti pokreće ciklus predavanja pod nazivom „O mitološkoj prošlosti Srba: istina i zablude”, koji će biti otvoren u četvrtak, 16. septembra, u 12 sati, u Svečanoj sali SANU. Predviđeno je da do 18. novembra (četvrtkom u 12 sati) bude održano šest predavanja. Organizator događaja je dopisni član Ljubinko Radenković.

Izučavanje drevne prošlosti Slovena, inače najbrojnije grupacije srodnih naroda u Evropi, susreće se sa oskudnim pisanim i arheološkim izvorima. U Starom veku Sloveni nisu bili u vrtlogu događaja značajnih za Grke i Rimljane, pa letopisci toga vremena i ne obraćaju pažnju na njih. Velika je nepoznanica mitologija i religija Starih Slovena pre njihovog pokrštavanja. Ne postoji nijedan pisani izvor u kome bi bila opisana njihova religijska praksa „iznutra“, tj. od samih nosilaca određenog kulta. Sakralne građevine toga vremena bile su izrađene od drveta, pa su posle primanja hrišćanstva uništene ili su se tokom vremena same razgradile i nestale.

Ciklus će biti otvoren predavanjem dopisnog člana Ljubinka Radenkovića „Slovenski panteon: fakta i nepoznanice” (16. septembra u 12 sati), tokom kojeg će biti sumirani rezultati dosadašnjih istraživanja personalnog sastava slovenske mitologije. Upravo zbog malog broja relevantnih izvora i kritičkog ili nekritičkog odnosa prema njima, istraživači su se podelili na one koji u potpunosti odriču postojanje bilo kakvog slovenskog panteona, pa do onih koji u njemu vide više desetina bogova. Posebna pažnja biće obraćena na jasno vidljive greške u nekim izvorima, koje su pojedine istraživače, ili ljubitelje slovenskih starina, usmerile na pogrešne zaključke. Кada su svi pisani izvori o slovenskoj mitološkoj prošlosti bili objavljeni, i kada su o njima dali mišljenje istaknuti slavisti, između dva svetska rata prevladala je skepsa da se bilo šta novo može saznati o slovenskoj mitologiji. Nakon Drugog svetskog rata u svim slovenskim zemljama pobedila je komunistička ideologija, neprijateljski raspoložena prema bilo kakvoj religiji, pa i prema staroj slovenskoj. Tek krajem šezdesetih godina Roman Jakobson, a za njim i nekoliko ruskih filologa, obraća pažnju na lingvističke pokazatelje u rekonstrukciji nekadašnjeg religijsko-mitološkog sistema Slovena.

Opisi predavanja i biografije predavača

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *