Obrazovanje u vanrednim situacijama

Evropska komisija najavila je da će u 2019. izdvojiti rekordni iznos od 164 milijuna evra za projekte povezane s obrazovanjem u vanrednim situacijama. Komisija je pokrenula i kampanju na društvenim medijima, kako bi povećala informiranost i solidarnost među mladim Evropljanima.

Christos Stylianides, poverenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, izjavio je: „Obrazovanje u vanrednim situacijama neupitan je prioritet za Evropsku uniju. Naša je pomoć od 2015. povećana s tadašnjih 1 % proračuna EU-a za humanitarnu pomoć na 10 % u 2019 godini. Evropska unija je globalni predvodnik u području obrazovanja u izvanrednim situacijama. Svakom detetu omogućavamo pristup školovanju, na svakom mestu i u svako doba, i tako vrlo konkretno ulažemo u mir. Obrazovanje je temelj za sve ostalo. Ono je zaštita od nasilja, seksualnog iskorištavanja ili radikalizacije, posebno u humanitarnim krizama. Obrazovanje deci daje osećaj sigurnosti i pruža im prilike za svetliju budućnost.“

Zahvaljujući sredstvima EU u razdoblju od 2015. do 2018. više od 6,5 miliona devojčica, dečaka i nastavnika u 55 zemalja pogođenih krizom imalo je koristi od boljeg pristupa kvalitetnom obrazovanju i osposobljavanju, jer je Komisija povećala potporu za decu u humanitarnim krizama.

Događanje #School4All

Poverenik Christos Stylianides je u Briselu tokom događanja pod nazivom #School4All najavio i dodelu dodatnih sredstava za obrazovanje u vanrednim situacijama. Na tom se događanju okupilo više od 400 srednjoškolaca, nastavnika, kreatora politika i humanitarnih radnika, zajedno s dobitnikom Nobelove nagrade za mir Denisom Mukvegeom.Kampanja

#RaiseYourPencil

Kako bi se podigla svest o potrebi da se omogući pristup školovanju za svu decu u krizom pogođenim delovima sveta, pokrenuta je i kampanja #RaiseYourPencil, u okviru koje će mladi Evropljane biti podstaknuti na izražavanje solidarnosti sa svojim vršnjacima u svetu koji ne mogu da pohađaju nastavu zbog vanrednih situacija. Kampanja će se provoditi do septembra 2019. godine, te obuhvatiti kraj školske godine u evropskim zemljama i povratak u klupe nakon letnih praznika. Koristeći se olovkom kao univerzalnim simbolom škole i učenja Komisija podstiče sve građane da učestvuju u kampanji #RaiseYourPencil na društvenim medijima i promovišu događanje #School4All.

Kontekst

Danas gotovo 75 miliona dece širom sveta, zbog sukoba ili prirodnih katastrofa, ima ograničen pristup školovanju ili ga uopšte nema. No, obrazovanje nije samo osnovno ljudsko pravo, već je i važna potreba dece u kriznim situacijama. Ono pruža zaštitu, toleranciju i nadu za decu da bi mogla ostvariti svoje snove i sama graditi svoju budućnost.

EU poslednjih godina stalno povećava finansiranje u području obrazovanja u vanrednim situacijama. Komisija je 2015. godine na obrazovanje u vanrednim situacijama potrošila oko 13 miliona evra, a taj se iznos do kraja 2018. povećao na ukupno 290 miliona evra.

EU je stoga postao globalni predvodnik u području obrazovanja u vanrednim situacijama. Sredstva Komisije dodeljuju se putem donacija humanitarnih partnera, odnosno nevladinih organizacija, agencija Ujedinjenih Nacija, te međunarodnih organizacija koje provode humanitarne projekte.

Dodatne informacije:

#RaiseYourPencil

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *